Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz SANCAR, İstanbul Arel Üniversitesinde öğrencilerle bir araya geldi

2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz SANCAR, İstanbul Arel Üniversitesinde öğrenci ve akademisyenler ile bir araya geldi .

DNA onarımı üzerinde yıllardır çalışan Prof. Dr. Aziz Sancar sürdürdüğü çalışmalarını ve Nobel’e giden başarı öyküsünü İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Kampüsünde öğrencilere anlattı.

Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz SANCAR, “Nobel Talk by Aziz SANCAR”  adlı konuşmasıyla başarı öyküsünü paylaştı. 35 sene süren DNA hasar onarımı mekanizması çalışmaları ile hücrelerin nasıl çalıştığını, kanser hücrelerinin nasıl oluştuğunu, nedenlerini ve insanoğlunun yaşlanma sürecine dair yaptığı çalışmalarını öğrencilere aktardı.

Sancar ayrıca "Bu seviyeye gelmemde Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerime, tıbbiyedeki öğretmenlerime çok borcum var. 'Başarılı olmak için ne tavsiye edersiniz' diye soruluyor. Tavsiyem şu, çok çalışacaksınız ama gözünüzü seveyim politika ile uğraşmayın. Temel bilim yapın. Hem temel bilim, hem uygulamalı bilim yaparsak biz Avrupa, Amerika ve dünyanın en iyi devletleriyle yarışabiliriz” dedi.

En kıymetli ödüllerden birinin İsveç'teki Türk işçilerden aldığı ödül olduğunu söyleyen Sancar, "Ben de işçiyim. Pasaportumda işçi yazıyor. Bir gün sabaha karşı gelen bir telefonla Nobel Ödülünü kazandınız tebrik ederiz, hazırlanın yarım saat içinde tüm basın mensuplarına bilgisi verilecektir diye arandım. Sevgili dostum Orhan BURSALI projelerime her zaman inanmıştır, her çalışmamın ardından bu sefer Nobel’i sen alacaksın diye hep desteklemiştir. Sonuç olarak 35 yıl gibi uzun süren çalışmalarımın sonucunda ödülü almaya hak kazandım. Nobel’den kazandığım parayla Amerika’da eşim Gwen SANCAR ile “Türk Evi” kurduk. Burada ki amacımız Türk kültürünü ve Atatürk’ü önce Amerika’ya sonra tüm dünyaya tanıtmak” diye konuştu.

İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Yerleşkesi'nde bulunan 250 kişilik dersliğe de törenle ‘Aziz Sancar Amfisi’ adı verildi. Adının verildiği salonda öğrencilerin sorularını cevaplayan SANCAR ilk dersi gerçekleştirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet ÇİVİ’nin Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz SANCAR’a Mesajı

Kuruluşunun 10. yılına yaklaşan Üniversitemiz bugüne kadar bu salonda birbirinden değerli konuşmacı ağırladı. Fakat bugün çok daha farklı, çok daha önemli bir konuğu ağırlamanın onurunu yaşıyoruz. Bir bilim yuvası olan üniversite için bilim alanında Nobel ödülü alan bir bilim insanını ağırlamak elbette büyük bir onur, büyük bir ayrıcalık.

Ben öncelikle bize bu onuru ve ayrıcalığı yaşatan Sayın Aziz Sancar’a şükranlarımı sunuyor ve hoş geldiniz diyorum.

Sayın Sancar,

Siz, 2015 Nobel Kimya ödülünü alarak Türkiye için bilim alanında bir ilki başardınız. Bu başarınızla ilkokuldan üniversiteye, merak eden, araştırma ruhu taşıyan çocuklarımızın, gençlerimizin ve araştırmacılarımızın ufkunu açtınız, onlara özgüven kazandırdınız, onlar için rol model oldunuz.  Bu başarınız ve bilime katkılarınız nedeniyle, İstanbul Arel Üniversitesi olarak sizleri alkışlıyoruz.

Aldığınız ödül sonrasında ülkemize bir büyük katkınız daha oldu.

Siz; çok da ihtiyacımızın olduğu bir dönemde:

• “BEN BU BAŞARIMI ATATÜRK ve CUMHURİYETE BORÇLUYUM,
  • NOBEL, ATATÜRK ve CUMHURİYET SAYESİNDE KAZANILDI”

diyerek hem dünyaya, hem ülkemiz insanlarına önemli bir mesaj verdiniz. Bu anlamlı mesajınız nedeniyle sizleri yürekten alkışlıyor ve başarılarınızın devamını diliyorum.

Biliniz ki, bundan böyle ülkemizde  “AZİZ SANCAR” denildiğinde, Nobel Kimya Ödülü akla gelecek, azim ve çalışkanlık akla gelecek, buluşlarıyla insanlığa katkı yapmış bir vatansever akla gelecek. Tüm bu niteliklerinizin yanında, gösterdiğiniz duyarlılığın sonucu, manevi mirası “Bilim ve Akıl” olan Atatürk akla gelecek, bizi biz yapan Cumhuriyet akla gelecek

Ne mutlu size, ne mutlu sizi yetiştirenlere!

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, Arel Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi.