'Bir yalnız gökyüzünün sözlüğünde': Doğumunun 100. Yılında İlhan Berk Sempozyumu

Türk şiirindeki gelişim ve yeniliklerin öncüsü İlhan BERK İstanbul Arel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından  "Bir yalnız gökyüzünün sözlüğünde": Doğumunun 100. Yılında İlhan Berk Sempozyumu ile anıldı.

Üniversitenin Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet YELTEN, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Gazeteci Doğan HIZLAN ve İlhan BERK’in oğlu Ahmet BERK  sempozyumun oturum konuşmacıları arasında yer aldı.

Dekan Prof. Dr. Muhammet YELTEN konuşmasına Şair İlhan Berk’in biyografisine değinerek şairliği üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci Yazar Doğan Hızlan sözlerine yakın arkadaşı İlhan Berk ile ilgili anılarına yer verdi. “Değerli dostum İlhan Berk yaşadığı döneme ciddi katkı ve etki bırakarak o döneme ayna tutmuştur” diye belirtti. İlhan Berk’in oğlu Ahmet Berk ise; şairin bilinmeyen yönlerine değinerek İlhan Berk’in daha yakından tanınmasına katkı sağladı.

İlhan Berk Sempozyumun da ilk oturum İlhan Berk’in Şiir Dünyası I adıyla gerçekleşti. Prof. Dr. Muharrem Dayanç “ ‘Logos’ ve ‘Poetika’dan Hareketle İlhan Berk’in Şiire Bakışı”, Prof. Dr. Ahmet Cüneyt Issı “İlhan Berk’in İstanbul’a Uçurduğu Güvercinler ‘Saint-Antoine’ın Güvercinleri’, Doç. Dr. Mustafa Kurt “Epiğin Yeniden Yorumlanışı: İlhan Berk’in ‘Köroğlu Destanı’ ve Dr. Öğr. Üyesi Şaban Çobanoğlu “İlhan Berk’in Şiirlerinde Nesnelere Bakış” adlı bildirileri sunarak İlhan Berk’in şiir poetikasını ele aldı.

İlhan Berk’in Şiir Dünyası II isimli panelde; Dr. Öğr. Üyesi Özge Şahin’in “ ‘Yazmak Denen Cehennem’ : İlhan Berk’te Birbirine Karışan ‘İş’ler” başlıklı bildirisiyle başladı. Dr. Gülce Başer “Avangart İçinde İlhan Berk Şiiri”, Arş. Gör. Dr. Burcu Yılmaz Çebin  “İlhan Berk’in Deniz Eskisi Kitabında Özdeksel Bakış” ve Sabri Gürses “Şair-Çevirmen İlhan Berk’in Şiirinde Çeviri Sesi” adlı bildirileri sunuldu.

Deneme, Anı ve Mektuplarıyla İlhan Berk” isimli 3. oturumun ilk konuşmasını Prof. Dr. Abdullah Uçman “İlhan Berk’in Hayat Hikâyesi: ‘Uzun Bir Adam’ adlı bildirisiyle gerçekleştirdi. İlhan Berk’in ‘Gelenekle Sorunu, Şairin Tiyatroyla İmtihanı: İlhan Berk’in Tiyatro Çalışmaları, Şairin Mektupları: İlhan Berk’ten Yayıncılara Mektuplar” sempozyumda şairin düz metinlerinin de yer aldığı bir diğer oturum oldu.

“Şairlerin Dilinden İlhan Berk” adlı son oturum çağdaş şairlerin İlhan Berk’e bakışı ve kendi şiirleri üzerindeki İlhan Berk etkisi bağlamında oldukça yoğun geçti. Baki Ayhan T.’nin “İkinci Yeni Şiiri İçinde İlhan Berk” adlı konuşmasının ardından Asuman Susam “Bir ŞEY Olanlarla Bir ŞEY Olmayanlar Arasında: İlhan Berk” konuşmasını gerçekleştirdi. Gonca Özmen’in “İlhan Berk’in Yazma Edimindeki Palimpsestlik Üzerine”, Metin Celal’in “Hangi İlhan Berk?” ve Ömer Erdem’in “İlhan Berk’in Gençliği ve Genç Şiirde İz Sürmesi” başlıklı konuşmalarla sempozyumun son oturum tamamlandı.

Sempozyum sonunda İstanbul Arel Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Özgür GÖZÜKARA’yı duayen gazeteci Doğan HIZLAN makamında ziyaret etti.