Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Arel Akademik Açık Erişim Sistemi

AREL AKADEMİK AÇIK ERİŞİM SİSTEMİNE 147 ÜLKEDEN ERİŞİM SAĞLANDI.

Üretilen bilgiye erişimde hızla yükselen maliyetler, bilimsel iletişimin geniş platformlara taşınması, araştırma etkisinin artışına ve dijital mirasın korunmasına duyulan ihtiyaç, açık erişimin ortaya çıkış nedenlerini oluşturmaktadır. Finansal ve yasal engelleri kaldırarak bilimsel bilginin özgürleşmesi, “adil kullanım” hakkı sağlaması, çalışmanın tanınırlığını ve görünürlüğünü arttırarak bilimsel etkisini yükseltmesi, atıf oranlarının artışına etkisi (%50-300) ve araştırmacıların literatüre daha geniş alandan bakmasının sağlaması, açık erişimin başlıca tercih edilme nedenleri arasındadır.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı olarak İstanbul Arel Üniversitesi akademik personelinin üretmiş olduğu bilimsel çalışmaları uluslararası standartlarda arşivleyerek dünya araştırmacılarının hizmetine sunmak amacıyla “AREL AKADEMİK AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ” kurulmuştur.

Kurmuş olduğumuz bu sisteme 24 Haziran 2019 tarihinden itibaren altı aylık süre içinde 147 ülkeden 67.493 araştırmacı giriş yapmış ve 49.269 veri indirmiştir.

Elde etmiş olduğumuz verilerden de görüleceği gibi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımızca kurulan sistem aracılığıyla üniversitemiz akademisyenlerinin ürettiği akademik çalışmaların görününürlüğü artmıştır. Bu artış sonucunda muhakkak ki, atıf oranlarının da artışı gerçekleşmiş olacaktır. Yapılan çalışma öğretim materyallerinin geliştirilmesine ve paylaşımına aracılık ederken  araştırma faaliyetlerinin yönetimini de kolaylaştırmaktadır.

Arel Akademik Açık Erişim Sistemi

Sorularınız için, kutuphane@arel.edu.tr adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Arel Akademik Açık Erişim Sistemi

AREL AKADEMİK AÇIK ERİŞİM SİSTEMİNE 147 ÜLKEDEN ERİŞİM SAĞLANDI.